De naam Frodia verwijst naar het oud Friese befroedzje: “~begrijpen met het verstand van een kind. Vermoeden, inlichten, vernemen“. Als volwassene accepteren dat je niet weet schept ruimte voor intuïtief waarnemen, en voor het verwerken van informatie vanuit een oneindig complexe wereld. Dat is waar Frodia voor staat, het durven niet-weten, de waarde van onzekerheid en twijfel.
Sinds 2009 geïnspireerd door de praktische ethische en filosofische handvaten van permacultuur. Frodia gelooft dat de daden van zelfs 1 persoon uitwaaieren in de wijdere gemeenschap. Liefdevolle daden zoals een composthoop onderhouden, een vriendelijk woord en een schaduwhaag aanleggen voor kleine kinderen. Deze acties dienen meerdere levensgemeenschappen dan alleen de menselijke. Op deze manier vinden we samenwerking met de natuur en synergetische oplossingen.
Concrete prestaties van Frodia vindt u hier. Buurttuin, belevingstuin, bekommertuin, ecodorp Ppauw. Alles is ontstaan in samenwerking met andere bezielde hoofden, harten en handen.
De ontwerpen en activiteiten van Frodia bieden ruimte aan leven waarvoor de moderne maatschappij niet meer afremt. Uitstervende planten en dieren, verschralende bodems, mensen wiens verhaal niet gehoord wordt. De grondgedachte is dat alles nu hier leeft en het recht heeft om te bestaan en dat wij kunnen zorgen voor het leven. Frodia bevroed de zachte kracht die achter de erkenning van leed tevoorschijn komt en werkt daar ook mee.
Drie ethische principes waaruit Frodia put:
“Wij kunnen bijdragen aan zachte regeneratie. De dominante paradigma dat de natuur 1 grote concurrentieslag is, is een deeltje van de realiteit. De natuur werkt voor en door diversiteit. We hebben iedereen nodig om de huidige problemen aan te pakken. Daarnaast kunnen wij mensen producenten worden. Van bodemvruchtbaarheid, van voedingsbodems van een rijk en gevarieerd leven. Zowel voor onszelf en onze naasten, als voor de natuurlijke wezens om ons heen, die volgen waar de juiste voeding en energie is.“