Over Frodia

De naam Frodia verwijst naar het oud Friese befroedzje: begrijpen met het verstand van een kind. Vermoeden, inlichten, vernemen. Als volwassene accepteren dat je niet weet schept ruimte voor intuïtief waarnemen en verwerken van informatie vanuit een oneindig complexe wereld. Dat is waar Frodia voor staat, het durven niet-weten, de waarde van onzekerheid..

Sinds 2009 geïnspireerd door de praktische handvaten van permacultuur, groeide in Frodia het geloof dat de daden van zelfs 1 persoon uitwaaieren in de wijdere gemeenschap. De effecten van liefdevolle daden zoals een composthoop onderhouden, een vriendelijk woord en een schaduwhaag aanleggen voor kleine kinderen, meerdere levensgemeenschappen kunnen dienen dan de menselijke. En dat op deze simpele manier de zorgen om grote wereldproblemen kunnen oplossen, door het vinden van samenwerking en het delen van inspiratie.

Successen waar Frodia trots op is: Buurttuin Pomonal, belevingstuin SBB bezoekerscentrum de Beken, de Bekommertuin, ecodorp Ppauw, eetbare voor- en achtertuintjes met 50+ eetbare planten in de volksbuurt. En vele cursussen, workshops en educatie Natuurbeleving, Sociale en Praktische Permacultuur en delen van PDC’s, Dragon Dreaming & Design Web trainingen, geneeskrachtige & eetbare wilde plantenwandelingen. Alles is ontstaan in samenwerking met andere liefdevolle en betrokken personen en de Natuur.

Frodia biedt bezielde aanwezigheid bij wezens waarvoor de moderne maatschappij niet meer afremt. Uitstervende planten en dieren, schralende bodems, mensen met zielenpijn en nieuwkomers wiens verhaal niet geloofd of gehoord is. Dit alles vanuit de grondgedachte dat alles nu hier leeft en het recht heeft om te bestaan. Frodia bevroed de zachte kracht die achter de erkenning van leed tevoorschijnt en werkt het liefste daarmee.

Wij kunnen bijdragen aan zachte regeneratie. De dominante paradigma dat de natuur 1 grote concurrentieslag is, is een deeltje van de realiteit. De natuur werkt door diversiteit. We hebben iedereen nodig om de huidige problemen aan te pakken. Daarnaast kunnen wij mensen producenten worden. Van bodemvruchtbaarheid, van voedingsbodems van een rijk en gevarieerd leven. Zowel voor onszelf en onze naasten, als voor de natuurlijke wezens om ons heen, die volgen waar de juiste voeding en energie is.

Drie ethische principes waaruit Frodia put:

20230107_113246
Zelfzorg, bron van energie
Slide
Zorg voor het leven, bron van inspiratie en onbevroedde uitkomsten
Slide
Solidariteit, een praktijk van levenslang leren
PlayPause