3 dagen “Permacultuur Picknicks” Cyclus

Bron: Heeltsje Graansma

English here

Welkom Thuis.

Zou je je meer thuis willen voelen in de wereld, in deze tijd? En wil je dit gezond en veilig thuisgevoel ook bieden aan anderen? Wil je ontdekken hoe (sociale) permacultuurontwerp cultuur kan vormgeven? Wil je jouw natuurlijke leiderschapskwaliteiten hierin ontdekken en versterken?

Geef je op vóór 12 september en ga met ons mee picknicken om dit te ontdekken!


We nodigen je uit voor een drieluik van Permacultuur Picknicks. De visie achter deze cyclus is om samen elkaars natuurlijk leiderschap te voeden en versterken en natuurinclusieve, regeneratieve cultuur te leren belichamen. De drie Permacultuur Picknicks sluiten op elkaar aan als een cyclus waarin we de drie domeinen van Cultural Emergence doorlopen en beleven aan de hand van interactieve oefeningen en tools. Voel je onderdeel van een groeiend sociaal mycelium van betrokken en bezielde mensen die elkaar willen steunen in het genereren van een gezonde, solidaire wereld.

Cultural Emergence is een framework dat door Looby Macnamara en Jon Young is ontwikkeld en wat ons zeer inspireert. Het combineert zowel elementen uit de sociale permacultuur als de 8 Shields en Art of Mentoring methodes. De laatste vormen een raamwerk waarin natuurverbinding centraal staat en waarin veel elementen en inzichten verweven zijn vanuit verschillende wijsheidstradities van over de wereld.

We willen dit transformerende werk graag delen en jou hier gedurende drie mooie, co-creatieve dagen kennis mee laten maken.
Ook de losse picknicks kunnen een waardevolle ervaring zijn, vooral als je een thema kiest wat echt voor je speelt op dit moment. Al geeft de ervaring van meedoen aan de gehele reis uiteraard meer ruimte voor verdieping, integratie en gemeenschapsvorming. Ga je hiervoor, dan bieden we daar een leuke korting bij.

Naast het hoofd, hart en lichaam te voeden met een mooi inhoudelijk programma, voeden we elkaar ook letterlijk met de potluck picknick. Samen eten verbindt ons. Ieder neemt iets lekkers mee om te delen. Naast smullen en ontspannen, kunnen we ook hier meer leren over elkaar en onze cultuur. 

Bron: Mali Boomkens
Bron: Mali Boomkens


Zondag 1 oktober
“Bewegen en versterken”

Wat betekent in beweging komen, ook collectief? Hoe kunnen we effectief zijn daarin en elkaar versterken? Welke vragen kunnen we stellen om solidariteit te bevorderen?

Je maakt kennis met de core routines van Cultural Emergence en leert de windrichtingen uit de 8 Shields methode belichamen. Hierin onderzoeken we ook het idee van natuurlijk leiderschap en onze eigen ‘superpowers’ die we samen willen integreren in de beweging naar een inclusieve en regeneratieve cultuur. Last but not least werken we persoonlijke visies en dromen uit tot een klein ontwerp met de Design Web tool. Manifesteren kun je leren!

Programma

De Permacultuur Picknick Cyclus van dag tot dag:

Zondag 17 september
“Uitdagen en wakker worden”

Wat gebeurt er in de wereld om ons heen en hoezeer voel ik me daarin thuis? Wat is cultuur eigenlijk? En hoe verbind jij je tot verschillende culturen en sociale dynamieken in je eigen leven? We oefenen in ‘deep listening’ met elkaar en onderzoeken aannames, privileges en patronen in onszelf en in de natuur. We dompelen onze voeten in de permacultuur-ethiek en systemisch denken. We voelen hoe het is om thuis te komen in het lichaam. We verbreden onze blik, door ons te verbinden met de toekomstige generaties. En proeven alvast van een wereld waarin overvloed en een harmonieuzere en gezondere omgang met elkaar de norm zijn.

Bron: Mali Boomkens
Bron: Mali Boomkens

Zondag 15 oktober
“Voeden en Verzorgen”

Hoe voeden en zorgen we voor een regeneratieve cultuur? Hoe kunnen we deze duurzame motor laten draaien zonder dat deze opbrandt?

Zorgen voor elkaar, onze wereld en onszelf is iets dat we kunnen leren en integreren in ons dagelijks leven. Tijd voor reflectie, dankbaarheid en rust. Een wandeling leert ons onder andere over de voedende en helende kwaliteiten van de wereld van wilde planten en bomen. Om ook die kwaliteiten in onszelf te herkennen, keren we weer terug naar het kleinste thuis dat we kennen, ons lichaam. De natuur is onze spiegel en kan ons helpen in het vinden van inspiratie. Ieder gaat hiermee aan de slag voor het maken van een eigen self-care ontwerp.
Na het web dat we weven gedurende de drie dagen onderdompeling in Cultural Emergence, keer je naar huis terug boordevol oefeningen en effectieve tools en – zo hopen we ook vooral – met veel nieuwe connecties, inzichten en vragen die je verder kunnen helpen op jouw en ons gezamenlijk pad naar een regeneratieve, natuurinclusieve samenleving. Dat web spinnen we hierna dan ook graag verder!

De Lokatie

Op drie zondagen maken we ons thuis in de gecultiveerde natuur van het arboretum Belmonte in Wageningen. We kiezen voor deze tussenvorm van cultuur en natuur omdat we ons Thuis willen blijven voelen in de samenleving, maar ook de schoonheid en inspiratie van verbinding met de natuur willen meenemen in onze ontdekkingsreis met Cultural Emergence. 
Voor ons is het arboretum een levend bewijs dat mensen ook mooie natuurlijke plekken kunnen creëren die meerwaarde hebben voor de gemeenschap. Meer mensen kunnen van de natuur genieten doordat er enige cultuur in aangebracht is: paden, bankjes, velden. Ook spreekt liefde uit historisch terugblikken op de mensen die in het verleden besloten deze plek te creëren om bijzondere bomen en planten te laten groeien. Bekrachtigd door de vele handen die voor het arboretum hebben gezorgd.

Bron: www.botanischetuinen.nl

Tijdschema

9.30 – 10.00: inloop met thee & lekkers
10.00 – 13.00: intro & ochtend sessies (incl pauze)
13.00 – 14.30: picknick & ontspannen
14.30 – 17.00: middag sessies (incl pauze) & afsluiting

Voor wie zijn de Permacultuur Picknicks?

Voor mensen die willen leren ontwerpen op basis van de ethiek en basisprincipes van permacultuur. Mensen die relaties in de natuur willen (leren) zien als inspiratiebron voor bewust vormgeven van hun natuurlijke en sociale omgeving.

Bijvoorbeeld:
> Mensen die een andere stroom zoeken in hun werkzame leven, ofwel een verandering wensen in de bestaande situatie, ofwel met nieuwe inzichten een nieuwe energie erin willen steken.
> Mensen die in een woongroep wonen maar daarin op weerstanden stuiten in het sociale proces of bij praktische duurzame veranderingen.
> Mensen die zoeken naar andere empathische mensen die zich betrokken voelen bij klimaat en of milieu problemen.
> Mensen die cultuur willen helpen veranderen/transformeren/ bijsturen naar meer natuurlijk, inclusief en gezond samenleven.

Bron: Mali Boomkens

Financiële bijdrage voor deelname

Omdat dit de eerste samenwerking is tussen Mali en Heeltsje en we daardoor extra leeruren maakten, hebben wij ervoor gekozen om ons aanbod voor een wat lager tarief aan te bieden.
Wij willen graag dat iedereen die het echt kan gebruiken en een duidelijke JA voelt bij ons aanbod, kan deelnemen. Daarom hebben we 3 prijsklassen ingesteld. Iemand met een modaal of bovenmodaal inkomen kan zo een plek medefinancieren voor iemand die een minimuminkomen heeft. Solidariteit in de praktijk! Mocht je vragen hebben hierover, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. 

Ter orientatie:
> Modaal inkomen is momenteel netto p/m: € 2550,- 
> Minimum tot laag inkomen is momenteel voor een individu max. €1502,- 

Is je netto inkomen als alleenstaande zonder vakantietoeslag boven de € 2550 p/m, overweeg dan om een plek voor iemand met minimuminkomen of een student te financieren, door “deelname modaal en bovenmodaal” te betalen.

Het hele drieluik:
> Deelname modaal en bovenmodaal : € 465,-  (€ 155,- per dag)
> Deelname boven minimum tot modaal inkomen : € 375,- (€125,- per dag)
> Deelname minimuminkomen: € 225,- (€ 75,- per dag)

Losse dagen:
> Deelname modaal en bovenmodaal: €175,- per dag
> Deelname boven minimum tot modaal inkomen : €145,- per dag
> Deelname minimuminkomen: €95,- per dag

Je kunt via Hipsy je plek reserveren voor de gehele cyclus met bovengenoemde korting of voor één of twee losse dagen voor de normale prijs per dag.

Bron: Mali Boomkens

Voel je een heldere JA? Zodra je je plekje gereserveerd hebt, vragen we je ook om het volgende kennismakingsformulier in te vullen. We passen ons graag aan op vragen, ideeën en achtergrond van de cursisten en hebben ook open space ruimte waarin jij iets kan inbrengen!

We kijken er heel erg naar uit je te ontmoeten om samen dit sociale, regeneratieve mycelium te groeien en verspreiden.

In dankbaarheid,
Heeltsje & Mali